12. oktober, 2024

‘Mariager Rosen’ ®

Tekst og foto: Birgit Brandenborg

Mariager har i mere end 100 år haft tilnavnet ”Rosernes By”.

Det var Peter Nansen (1861- 1918), forfatter, skribent og direktør for Gyldendal, der tildelte byen det smukke efternavn.
Han tilbragte gerne somrene på byens afholdshotel, hvor han i øvrigt også døde. Temaet ”Rosernes By” blev yderligere forstærket af, at kredslæge Effersøe, på eget initiativ plantede 250 roser rundt i byen.
Hvor mange af disse roser, der endnu er i live, kunne det være morsomt at vide. Sikkert ikke mange – om nogen i det hele taget.

I flere år pønsede jeg på, om det var muligt at få tildelt en rose med byens navn. Mariager fortjente det.
Det var nærliggende først at spørge vores gamle, danske rosenfirma ”Poulsen Roser”.
Det blev et afslag. Det fandt jeg mærkeligt, men så måtte man jo gå en tur syd for grænsen.

I 2006 var forædlingschef Thomas Proll fra ”Kordes Rosen” i Holsten inviteret til Aarhus for at holde foredrag for rosenfolket.
Jeg havde medbragt materiale om vores by og dens historie, og gik i pausen op til ham og spurgte om man kunne være så heldig at få en rose døbt ’Mariager’. Thomas Proll var ikke afvisende og ville tage hjem og spørge sine foresatte.
Ganske få dage senere kom der et svar.
Man ville sende 3 forskellige roser til Mariager, – 25 af hver slags.
De skulle plantes et iøjnefaldende sted i byen og man kunne så lade byens borgere og turister stemme om, hvilken rose der faldt i smag og kunne fortjene at hedde ’Mariager’. Afstemningen foregik på turistkontoret.

Der blev hurtigt klargjort 3 store, runde bede på Egetorvet, og man fik travlt med at plante.
De 3 muligheder var ’Summer Memories’, ’Herkules’ og ’Schloss Eutin’. Tre helt forskellige roser.
Afstemningen gik livligt og valget faldt på ’Schloss Eutin’.

Da jeg fortalte Thomas Proll, hvad resultatet blev, svarede han: ”Det var et godt valg”.
Og det har det vist sig at være.
Enkelte spurgte hvorfor vi skulle have en ”brugt rose” i Mariager. Der måtte så lige lidt forklaring til. Rosen ’Peace’ måtte jo også have – og har – flere navne inden den fik sit endelige, ikoniske og mest brugte navn. Det gælder for mange roser. Hvert land sit navn på samme rose. Det gælder især for de moderne roser.

Sidst på sommeren 2006 blev byens rose døbt i champagne af daværende borgmester Erik Kirkegaard Mikkelsen.
3 personer, som havde stemt på vinderrosen vandt hver 3 eksemplarer af den nydøbte rose.

’Schloss Eutin’ – nu alias – ’Mariager’ er en sport dvs. en mutation af rosen ’Bremer Stadtmusikanten’ og den er en robust, sund og hårdfør plante, som blomstrer helt til frosten sætter ind. Den bliver 1m høj, ja ofte højere, hvis den står gunstigt. Den har let duft og er lys abrikosfarvet med lidt kraftigere farve i midten.

Det er en fornøjelse at se, at byens borgere har taget rosen til sig. Mange steder vokser den op langs husene og et stort bed ved det gamle rådhus blev snart tilplantet med 100 roser, som stadig klarer sig flot.

Rosengartner Knud Pedersen, Harlev blev udvalgt til at opformere ’Mariager Rosen’, så byens blomsterforretning altid kan være leveringsdygtig. 
I Mariager håber vi, at vores rose må leve videre og blive løbende opformeret for fremtiden.

Dette var historien om ‘Mariager Rosen ®’ fortalt af Birgit Brandenborg.
Der er mange andre byer i Danmark der har deres egen rose og vi håber der er andre der vil bidrage med en historie og billeder. Tøv ikke med at kontakte os.
Redaktionen