Roserne i forårsmånederne – marts, april, maj

Rosenposten marts 2021

Nu er det tiden vi skal tænke på at starte roserne op. Vi begynder selv i næste uge at beskære. Så det kan vi godt anbefale, selv om der stadig kan komme nattefrost, vil det være usandsynligt, at roserne kunne tage skade. De nye skud der kommer efter beskæringen, indeholder komponenter der virker som frostvæske.

Det er også vigtigt for et godt resultat, med sunde og rigt blomstrende planter, at få gødningen ud her i sidste halvdel af marts. Så kan regnen nå at fordele næringsstofferne i rodzonen. April måned er ofte meget tør, og hvis du venter, risikerer du, at gødningen ligger oven på jorden, hvor roserne ikke kan få fat i den, når de skal bruge den.

Hvis du i en årrække har brugt N-P-K gødning kan det være en fordel at skifte til en organisk gødning. Jeg kan særlig anbefale Trim® rosengødning. Den gødning er 100 % naturlig og er godkendt til økologisk dyrkning. 50 gram pr. m2. Vi kan sende gødning og roser i samme pakning. Det er nemlig også tiden at plante NYE ROSER hvis der er plads i haven.

Roser trives i en næringsrig jord. Har du tilgang til kompost er det fint at kultivere det lidt ned i jorden ellers findes der et super produkt der hedder Hasselfors KOGØDNINGJORD.  Det kan få udpinte roser til at live op og jordens gavnlige mikroliv får et skub fremad.

Selv om der stadig kan komme nattefrost, er det en fin tid til at FLYTTE roser, som eventuelt står forkert i haven. Det er også perfekt at NYPLANTE. Det må bare ikke fryse mens der plantes. Nattefrost efter rødderne er kommet i jorden betyder ikke noget. Det er bedre at plante nu end i maj- juni hvor solen kan være hård ved de nyplantede roser.

Roser foretrækker lerholdig jord, så hvis din jord hører til den sandede type, kan du få roserne til at vise deres fulde skønhed ved simpelthen nu at tilføre en blanding af granuleret ler og komposteret kogødning til rodzonen. Begge dele findes i sække, og kan købes på velrenommerede havecentre. Læs mere om produkterne på www.rosenposten.dk under hjælpemidler på rosenoversigten, der er rullet lidt frem.

Til at forebygge svampesygdomme har vi bladgødning, der fortyndes 100 gange i vand og ud sprøjtes midt i maj. Se også under hjælpemidler på rosenoversigten

Hvis du har rosenvenner, der kunne have glæde af disse enkle råd, kan du videresende denne mail. Der er andre gode råd og mange billeder af nye og gamle roser inde på www.rosenposten.dk

Desdemona
Foto: David Austin