28. marts, 2024

Præsentation af Catarina Lunds have i Hagbyhamn 2023

Tekst og foto: Catarina Lund

Vores have ligger ved vores sommerhus i Hagbyhamn, to mil syd for Kalmar ved kysten. Sommerhuset er en gammel bryggers, som vi har udvidet, og haven begyndte vi at udvikle i 2010. Grunden ligger med en åben sydlig beliggenhed i det sydlige Møres landbrugslandskab.

Ved planlægningen af haven har vi brugt en “omvendt” planlægningsmetode ved at anlægge bedene i de mellemrum, der opstår mellem andre områder som stier og siddepladser.

Havens fokus er primært på enkeltblomstrende gamle roser sammen med passende stauder som for eksempel påskeliljer, akelejer, iris, pæoner, riddersporer, fingerbøl og liljer, men vi har også nogle få remonterende roser samt noisette- og teroser. Teroserne dyrkes i potter og overvintrer i huset. I alt har vi mellem 150 og 200 sorter roser, herunder en del POM-roser og andre lokale fundne roser, såsom ‘Linnés Hammarby’, som har en lokalitet i nærheden af vores grund.

Vi har en særlig interesse for teroser og har taget os af POM-roserne ‘Anna-Sofia’ og ‘Mina’ med henblik på at bevare og sprede disse roser.

På grunden findes en stor busk med den fyldte kanelrose, som viste sig at tilhøre klonen ‘Hångers källa’. Den vokser under eg og birke uden nogen form for pleje udover at vi sørger for, at den ikke spreder sig for meget.

Vi har et par arvede roser. Den ene er ‘Blomsterhult’, og den anden er ‘Onkel Carl’, som oprindeligt stammer fra min farmors have i Sörmland og min mormors mors have i København, henholdsvis.

Vi er lidt duftnørder og vælger ofte roser ud fra, hvordan de dufter, men også deres udtryk og følelse er vigtige. Vi værdsætter især udseendet på roser fra tiden omkring forrige århundredeskifte. Målet er at beklæde huset og haven med roser og samtidig bevare den vilde følelse med en eng, der fører ind i haven, og kontakten med det åbne landskab.

Vi værner om den biologiske mangfoldighed, så derfor har vi en eng i stedet for en klippet græsplæne og et vildt område med træer og buske. Vi har firben på grunden og bevarer sanddynger specielt til deres overvintring og æglægning.

Velkommen til vores have i Hagbyhamn.

‘Rose de Resht’ forrest, bagerst ‘Mme Alfred Carriere’
I forgrunden ‘Louis XIV’. I baggrunden fra venstre ’Francois Foucard’, ’May Queen’ og ’Mme Alfred Carrière’.
Til venstre på væggen er det ’Alberic Barbier’ bagerst ‘Reve d’OR’ og forrest ‘Strömsro’,’Great Western’, ‘Yolande de Aragon’ og Selma Dahlberg’

Originalartiklen stod i Svenska Rosensälskapets
Rosenbladet nr 2. 2023

Identifikation af roser i Kristianopel

Tekst og foto: Catarina Lund

I juni 2021 modtog vi i Sydostrosen en henvendelse fra Jämjö Trädgårdsförening om, hvorvidt vi kunne hjælpe med at identificere roserne i Kristianopel i Blekinge, som er et populært turistmål, kendt for sine roser, og hvor besøgende ofte spørger efter rosernes navne.

Den 9. juli 2021 påbegyndte nogle af os fra Sydostrosen og Jämjö Trädgårdsförening arbejdet med at identificere roserne langs Storgatan og i nogle tilgængelige haver. Identifikationsarbejdet fortsatte derefter i 2022, hvor medlemmerne af Sydostrosen blev inviteret til en rosenvandring, hvor vi hjalp hinanden med identifikationen. Efter en del efterarbejde og research blev 120 ud af cirka 150 roser identificeret. De 120 identificerede roser bestod af cirka 70 forskellige sorter. De fleste af roserne i Kristianopel er moderne roser fra det 20. århundrede, men der er også nogle ældre roser.
Billeder og information om roserne blev samlet i et dokument, som sammen med et kort kan bruges til rosvandringer. Arbejdet førte derefter til, at Jämjö Trädgårdsförening søgte og fik penge (fra blandt andet EU’s regionale udviklingsstøtte), og navneskilte til roserne kunne bestilles. Denne sommer er skiltene på plads lige i tide til den Nordiske Rosenweekend.
Tag med på en vandring langs bygaden med nogle stop, vi begynder ved havnepladsen. Ved havnepladsen vokser Rosa Rubiginosa og ‘Rose de Rescht’, og foran butikken “Sköna Ting” finder man blandt andet en ‘Alchymist’.
Går man derefter mod nord ad Storgatan, finder man ‘Balsgårds Balder’ og ‘Jacques Cartier’ på højre side. Ved porten ind til “Sköna Tings” gårdsplads mødes man af en pragtfuld ‘Venusta Pendula’, og inde i gården er der flere roser, blandt andet ‘Ghislaine de Féligonde’, ‘Celestial’, ‘Mme Hardy’ og ‘Blush Rambler’.
Hvis vi fortsætter langs Storgatan, er der forskellige te-hybrider som ‘Queen Elisabeth’ og ‘Ingrid Bergman’, men også flere andre moderne roser.
Derefter laver vi en afstikker ind til “Café Nyfiket”, en caféhave med mange roser. Ved indgangen vokser ‘Smarty’ og ‘Blaze of Glory’, og inde i gården finder man blandt andet ‘Smarty’, Moderne buskrose, G. Peter Ilsink 1977, Holland. ‘Mme A. Meilland’, Te-hybrid, Francis Meilland 1935, Frankrig. ‘Carl Nielsen’, ‘Tivoli 150’, ‘Buff Beauty’, ‘Great Western’ og ‘Rosa Mundi’.
Hvis vi så går videre langs bygaden, finder vi flere moderne roser som f.eks. ‘Augusta Luise’, ‘Nostalgie’ og ‘Sommerwind’. Derefter besøger vi en kunstnerhave, hvor der vokser fine eksemplarer af ‘Westerland’, ‘Mme A. Meilland’ og ‘Albertine’. På kroens gavl vokser ‘Starkodder’, og inde i gården ‘Brenda Colvin’. Vi fortsætter derefter langs Storgatan og møder blandt andet nogle pragtfulde eksemplarer af ‘Agatha’, ‘Flammentanz’ og ‘Paul´s Scarlet Climber’.
Nu er vi fremme ved haven, som tidligere var en besøgshave, nemlig Rosengården i Kristianopel. Haven er ikke længere åben for offentligheden, men det er stadig muligt at nyde roser langs hegnet som f.eks. ‘Gärtnerfreude’ og ‘Veilchenblau’.

’Paul´s Scarlet Climber’, Storblomstret klatrerose, William Paul and son 1915, Storbritannien.
‘Mme A. Meilland’, Tehybrid, Francis Meilland 1935, Frankrig
’Venusta Pendula’, Arvensis, Ukendt forædler før 1873.
’Smarty’, Moderne buskrose, G. Peter Ilsink 1977, Holland.
‘Agatha’
’Alchymist’, Storblomstret klatrerose, Reimer Kordes 1956,
Tyskland.
‘Great Western’

Originalartiklen stod i Svenska Rosensälskapets
Rosenbladet nr 2. 2023

The Rose Times, vinter 2024

Forsiderosen er denne gang ‘Meteor®’
‘Meteor®’ er Årets Rose i 2024. En floribunda udviklet af Thomas Proll fra Kordes Rosen i Tyskland.
‘Meteor®’ beskrives som en gul blanding, men jeg synes, den er mere end det! Den ild-orange glød, en let duft og den sundhed som Kordes roser altid har, vil gøre denne til en populær haverose. Den vokser til omkring 70 cm. Med det distinkte mørkegrønne løv som Kordes roser har, vil denne rose med sikkerhed blive brugt overalt i bede, og endda i potter.
Foto: Roses UK og Whartons Roses.

Ray Martin fra sekretariatet byder her velkommen til vinter udgaven af The Rose Times.
Den 1. marts er det officielt meteorologiske forår og det er tid til at se frem til roseernes blomsterflor i haverne, men selv om det var vinter så havde vi mange aktiviteter.
Vores Winter Zoom Talks – “Mød eksperterne” – var meget populære blandt medlemmerne.
“Alt om roseavl”, som Daniel Myhill, formand for Breeders Group var vært for, tiltrak et godt publikum på over 70 medlemmer. Mens vi så på, forsøgte forskellige eksperter at hjælpe med at opklare mysterierne omkring rosenavl ….

De følgende Zoom talks blev ledet med sikker hånd af multitalentet Martin Stott med 90 deltagere.

Se det hele i denne fyldige udgave af the Rose Times, som altid byder på interessante artikler som “THE MAGIC OF MOTTISFONT”

Og  “Dave Kenny goes Behind the Greenhouse Door”:
Exploring the greenhouses and trial fields of two of Germany’s most famous and much-loved rose breeding companies.

God fornøjelse og se det hele her

‘Meteor®’
ARD testmark hos Kordes
Snitrose hos Tantau
Mottisfont