29. marts, 2023

World Rose News March 2023.

”En af de mange fordele ved vores medlemskab af World Federation of Rose Societies er, at vi kan dele publikationerne fra WFRS og nogle af vores andre WFRS-medlemmers publikationer med vores medlemmer.

I dag er det marts-udgaven af World Rose News. Den er spækket med artikler fra hele verden om roser, og du kan helt sikkert finde noget af interesse.
Nedenstående bringer vi et oversat indlæg af Derek Lawrence (administrerende direktør for WFRS) hvor han fortæller om sin egen betagelse af roserne.

I denne udgave finder du desuden detaljer om den kommende Heritage Rose-konference i Bruxelles, Belgien fra den 5. – 9. juni 2023.
Der er stadig tid til at tilmelde dig til ‘early bird’ – pris på www.rosabelgica2023.com senest 31. marts og opnå en betydelig besparelse”.

Det nye nummer af WRN kan læses her.

ˈMlle Cecile Brunnerˈ,
Foto: Derek Lawrence
Jacques Cartierˈ (syn ˈMarchesa Boccellaˈ
Foto: Derek Lawrence

Derek Lawrence skriver:
Nogle planter vækker beundring hos alle der ser dem; de ældre roser har dyder og charme, som pryder deres tilstedeværelse i enhver have. Fra enkeltblomstrende i pastelnuancer til fyldte blomster med himmelsk duft, de fortjener at blive beundret,
værdsat og bevaret for fremtidige generationer.
I mine tidlige år værdsatte jeg tehybrider og floribunda roser suverænt; deres store, duftende blomster syntes at sende min grænseløse teenageenergi til svimlende højder. Så snart katalogerne ankom, ville jeg beundre de intense farver. Dog som tiden gik, udviklede jeg en passion for roser generelt. Jeg længtes efter mindre intense nuancer, delikate blomster og elegante dufte. Jeg ville simpelthen glide tilbage i tiden og opdage de rosenfyldte glæder, som mine forfædre oplevede.
Efterhånden blev min appetit på ældre sorter drevet af diverse skrifter fra den nu afdøde engelske rosenforædler Peter Beales, hvis bøger ”Classic Roses” og ”Twentieth Century Roses” er blevet betydningsfulde referenceværker.

Peter Beales udviklede sin interesse for roser fra en tidlig alder. I sin selvbiografi, ”Rose Petals and Muddy Footprints” (2008) husker han et fascinerende øjeblik, hvor han som baby sad i en klapvogn i sine forældres Norfolk-have da hans bedstemor hængte vasketøjet ud på tøjsnoren. Hans opmærksomhed blev straks henledt til en lyserød rosenbusk – som han år senere konkluderede sandsynligvis var ˈDorothy Perkinsˈ. Jeg kan kun antage, at det var i dette øjeblik, hvor Peter blev fascineret af rosens skønhed og charme. Det er veldokumenteret, at som ung var ˈGreat Maiden’s Blushˈ den første rose, han udviklede en dyb uendelig hengivenhed for. Denne tilknytning varede gennem hele hans levetid.

For mange år siden meldte jeg mig ind i Historic Roses Group og opdagede, at det er meget inspirerende at være medlem. Besøg i haver, der er kendt for at indeholde en skattekiste af historiske kulturarvsroser, blev ofte arrangeret af gruppen. Begejstringen og det kammeratskab, der deles gennem medlemskabet, forbliver smittende og virkelig inspirerende.
Som administrerende direktør for WFRS er jeg bevidst om, at denne passion er tydelig over hele kloden med lignende kulturarvs organisationer om roser baseret i lande som Australien, New Zealand og USA. Mange hengiver sig til den fascinerende rosenjagt, hvor ældre sorter reddes fra udryddelse og bevares for kommende generationer.

I juni bliver byen Bruxelles centrum for en længe ventet konference om historiske kulturarvsroser.
Royal National Rose Society i Belgien er vært for WFRS 15. International Heritage Rose Conference. Det betyder besøg i overdådige rosen haver og adgang til et imponerende galleri af internationale gæstetalere, der vil være glade for at dele deres passion og visdom i en række fascinerende foredrag.
For at tilmelde dig til denne enestående begivenhed, skal du blot gå ind på  WWW.rosabelgica2023,com

Du kan læse det nye nummer af WRN her.