17. november, 2022

International litteraturpris til Torben Thim

På verdenskonferencen i World Federation of Rose Societies, som blev afholdt i Adelaide i Australien fra oktober i år, rosengartneren, forfatteren og rosenfilosoffen Torben Thim tildelt WFRS’ litteraturpris. Han fik prisen for sin værk The History of the Rose in Denmark. Det var første gang den ærefulde pris blev uddelt. Prisen er en æresbevisning! Man får evig annoncering af bogen under Awards på www.worldrose.org – men ingen penge.

Forord i bogen af Tommy Cairns

Hvilken vidunderlig tilføjelse til rosenlitteraturen I disse moderne tider, hvor alt kun kan gennemføres via e-bøger på computerskærm. Torben Thim betjener læseren med en massiv og ekstraordinær og enestående viden om rosens historie fra tidernes begyndelse. Men mere vigtigt er det, at Torben har defineret Danmark som et mange-facetteret hovedleverandør til rosernes verden på enhver ønskelig måde.   

Den røde tråd mellem rosen og Denmark er beskrevet af Torben på en så charmerende og vidende måde med særlige anekdoter som vil fornøje både kendere og novicer.  

Oven i den faktuelle historie fortæller Torben om sine livserfaringer som på en romantisk måde både belyser hans kærlighedsaffære og med al ting som har formet hans filosofiske tilnærmelse til livet. 

Mange sjældne dokumenter er afbilledet i bogen og giver læseren en referencer af stor betydning.

Idet Torben katalogiserer rosernes popularitet fra de ældste tider i Danmark er det en definitiv øjenåbner til en glemt rig tradition som nødvendigvis bør bringes til verdens opmærksomhed. Afsnittet om rosenhaver i Danmark er mere fyldt med facts end bare rygter. På samme måde er de vigtigste danske rosenforædlere omtalt med en menneskelighed som griber læseren. Særligt omhandles Poulsen dynastiet meget detailleret som giver læseren et bredt og åbent billede og forståelse af den lidenskab for roser, som den familie har og ikke mindst deres loyalitet til Danmark. Samtidigt videregiver familien en smuk arv til kommende generationer.

Ingen tvivl om at denne bog forlanger rosenelskeres opmærksomhed uanset hvor de befinder sig, for Torben Thim har leveret et manuskript som er til fordybelse og fastholdelse som et autoriseret opslagsværk til boghylden. En sand rosenbibel af viden som en arv til næste generation.

Torben Thim, Foto: Henrik Freek
Præsident for WFRS Henrianne de Briey, Vicepræsident for WFRS Inger Schierning, Executive Director Derek Lawrence og Award Committee formand Daniel Boulens

Der er udsendt en pressemeddelelse om litteraturprisen, den kan du læse her.

RosenInfo nr. 02-22, om den ærefulde pris, kan du se og udskrive her.