28. oktober, 2022

Mange år med roser

Tekst og foto: Knud Pedersen.

Som dreng hjalp jeg til i mine forældres planteskole. Det var før mekaniseringen for alvor tog fart, så dengang avlede man det meste selv i planteskolerne.  Der var frugttræer og bærbuske, allétræer, roser, prydbuske, hækplanter og stauder. Det man som dreng kunne hjælpe til med var at prikle stiklinger.

Ude mellem roserne gjaldt det om at binde op efter okuleringen. I begyndelsen brugte vi bast, senere brugte vi gummibånd, og til sidst de gummilapper, som hedder OCV-lapper.
Jeg blev fascineret af det lille øje, der blev sat ind i grundstammens rod, og som efter et år kunne vokse op til en smuk plante med vidunderlige duftende blomster.

Jeg kom til at foretrække roserne. Roserne blev mine favoritter. Jeg lærte mig selv at okulere roser, da jeg var 14 år gammel, og siden da har roserne betydet utrolig meget for mig. Jeg fandt min kæreste og nuværende kone i Botanisk Have i Aarhus. Da vi var helt unge tilplantede vi et lille stykke med roser på en tilstødende mark med hjælp fra familie, når vi havde fri fra skole og læreplads. Det blev begyndelsen til det, der i dag hedder Rosenposten.

I mange år dyrkede vi et stort antal roser, men kun få sorter. Størstedelen gik til eksport. Et år havde vi okuleret mere end 600 000 roser. Men det gik ikke så godt, for den vinter blev så hård, at næsten alle roserne døde. Det har været et liv med opgang og nedgang med roser. På trods af det har jeg altid elsket roser. De giver så store oplevelser med deres duft og smukke blomster. Jeg begyndte at samle på dem, og her på gården var der et område nær ved haven, som ikke blev brugt til noget. Der var der plads til mange forskellige roser, og der mødte jeg de charmerende pimpinelleroser. De tiltrak sig opmærksomhed ved at være de tidligste i blomst. Kært barn har mange navne, det må vi også sige om pimpinellerosen. Carl von Linné var den, som først navngav den vilde pimpinellerose, som fik navnet Rosa pimpinellifolia. Der siges, at han syntes de nye småblade på rosen lignede dem på urten pimpinelle, Sanguisorba minor, som han tidligere havde kaldt Pimpinella sabor. På dansk hedder rosen klitrose, eftersom den ofte vokser vildt på sandklitter, blandt andet på Jyllands vestkyst, og pryder strandkanten med sine enkle hvide blomster og senere sorte hyben.

Rosa pimpinellifolia er nok den vildrose, der har det største udbredelsesområde. Den vokser fra Island helt til Himalaya. Den hedder også Rosa Spinosissima eller skotsk rose. I England hedder den Burnet Rose og i Finland hedder den fyldte hvide form Finlands hvide rose. Samme rose hedder Midsommerrosen i Sverige.

Double-Blush-X-Lochinvar
’Double Blush’

Billedet i toppen af artiklen, der gentages på alle siderne:

Double Pink x Lochinvar x Paula Vapelle
‘Double Pink’ x ‘Lochinvar’ x ‘Paula Vapelle’