12. februar, 2024

Årets roser i Norden 2024

Norge

‘Ispahan’

Damascenerrose, foreslået av Ola Lauritz Larsen. Du finder Olas nominering i Rosebladet nr. 3, 2023.

“Kraftig vækst, oprette hovedgrene, svagt bøjede sidegrene, mørke, matte og lidt læderagtige blade. Torne. Fyldte til lidt tæt fyldte blomster, skålformede, derefter flade/svagt hvælvede med et gulgrønt øje. Blomstrer i klynger. Smuk, værdifuld og frisk rose, der blomstrer længe fra midsommer til slutningen af juli. Trives godt på kysten af Vestlandet.”

Øvrig information (fra Sortsliste for roser, s. 67):

Forædler/år: Kendt siden 1832 Gruppetilhørighed: Damascener Højde/bredde: 150×100.
Blomster/fylde: Meget store, halvfyldte og skålformede. Farve: Rosa-mørk rosa, middelstore blomster med stærk duft.
Blomstringstid: Engangsblomstrende, men blomstrer længe fra midsommer til slutningen af juli. Buskens form: Kraftig vækst med oprette hovedgrene og svagt bøjede sidegrene.
Løv: Mørkt med lidt matte, læderagtige blade. Duft: Stærk duft. Hårdførhed: H5. Sygdomme: Frisk rose Andre egenskaber: Sol/skygge, lidt vedligeholdelse, egnet til solitærplacering, i grupper og som fritvoksende hæk. God til afskæring.

Damascenergruppen, jf. Sortsliste for roser s. 65: Damascenerrosen opstod sandsynligvis som en krydsning mellem Rosa gallica og Rosa phoenica i oldtiden. Oprindelseslandene kan være Damaskus og videre østover til Persien og Indien, og de kom til Europa med korstogene. Damascenerrosen har kraftig vækst med dunede grågrønne blade og kraftige torne. Blomsterne er flade, og de ydre kronblade danner en skålform omkring de inderste. Blomsterne findes i forskellige rosa nuancer, fra mørk rosa til hvid. De fleste sorter har en fin, stærk duft.

Damascenerrosen udgør hårdføre, velformede og blomsterrige buske. De blomstrer rigeligt om sommeren. De er lette at dyrke og kræver kun lidt pleje. De kan vokse i magre jordtyper, men trives bedst i god jord. De kræver lidt næring; det er nok med en gødning om foråret, og de behøver normalt ikke vanding. Nogle sorter tåler skygge. Udover regelmæssig fjernelse af ældre grene for at fremme ny vækst skal de beskæres forsigtigt og kun for at bevare buskens form.

Retur til side 1

‘Ispahan’ Foto: Alf Andresen.

Der blev afgivet stemmer i Facebook-gruppen og via e-mail. Der var tæt løb blandt finalisterne, og det var først efter fjernelse af dobbeltstemmer og stemmer fra personer, der ikke er medlemmer af Norsk Roseforening, at vi kunne fastsætte det endelige resultat:

  1. plads, ‘Ispahan’, 55 stemmer
  2. plads, ‘Ydrerosen’, 33 stemmer
  3. plads, ‘John Davis’, 32 stemmer
  4. plads, CONSTANSE SPRY, 18 stemmer
  5. plads, ‘Henry Hudson’, 12 stemmer