De Medicinske Haver på Langeland.

I september 2020 var jeg på en lille sensommer tur til Langeland.
Udover at nyde den skønne natur med bløde bakker, småskove og læhegn, var vi også en tur i Den Medicinske Have ved Tranekær slot. https://medicinhaverne.dk/
Der er 5 haver og en 6 på tegnebrættet.
Haverne er inddelt i temaer, der er således en Have for kredsløb og åndedræt, en for nervesystem og bevægeapparat og en for infektioner. De forskellige temahaver er beplantet med buske, træer og urter der har været brugt til formålet gennem tiden. Der var et mindre antal roser i de forskellige haver.
Underteksterne er dem der står på skiltene.

’Asram rose’, duft, men ingen medicinsk virkning.

’Gertrud Jerkyll’, aromatisk plante.

Rose ’Jacques Cartier’, Duft rose..

‘Rose Ghislaine de Feligonde’, Duftrose, ingen kendt medicinsk virkning.

’Lady Hamilton’, aromatisk plante.

Den såkaldte Tranekær-rose, en gammel rodægte rose der har stået i haverne omkring Tranekær. Engangsblomstrende. Ingen medicinsk betydning.

Rosa Damascena, ’Rose de Resht’. Udtræk af blomst, rosenolie, bruges i parfumeindustri og madlavning.

Rosa centifolia, ’Henri Martin’ mosrose. Udtræk af blomsten, rosenolie, bruges i parfumeindustrien.

Alm. Klitrose, ’Rosa pimpinellifolia’, meget rige på A. C og E vitamin. Indeholder essentielle fedtsyrer.

Tandlægeplante, Acmella oleracea, Bladene indeholder stoffer der kan bedøve mundslimhinden i 10-20 minutter, kan evt. lindre tandpine.

Et af projekterne i denne spændende have er endvidere at lave forsøg med grøntsager. Man har opdaget at vor tids grøntsager ikke er nær så sunde som de gamle former, de var meget mere bitre og disse bitterstoffer gjorde at de var sundere.

I Rudkøbing er der en rosenhave, der hører under Langelands museum og her kan man se omkring 40 forskellige fundroser, samlet rundt omkring på øen. Museet og rosenhaven var desværre lukket, der ville heller ikke være meget at se da det formentlig drejer sig om engangs blomstrende roser.

Tekst og foto: Poul Erik Østergaard